6 januari 2024: Schansen en Dreven

De eerste actie in het nieuwe jaar en zoals gebruikelijk is dat uiteraard vuurwerk opruimen. En dat deden we net als vorig jaar 
bij de Schansen en Dreven. En dat was weer niet voor niets. We gingen over het aantal zakken van vorig jaar heen. Raapten we 
vorig jaar nog 30 zakken vol met vuurwerk, dit keer waren het er 35. En dan hebben we nog niet eens het hele gebied gehad.
Op vrijdag de 12e pakken we de rest van het gebied aan.

11 november 2023 : peuken Alrijne ziekenhuis

Op 8 november is er een eerste kennismaking geweest met de manager van het Alrijne ziekenhuis. Dit om eens te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Want dat het niet meevalt om het rookvrije beleid voor ziekenhuizen te implementeren is wel een ding wat zeker is. Ze hebben al veel geprobeerd en gaan er ook mee verder.
We hebben onze hulp aangeboden en zijn vandaag, 11 november, gelijk van start gegaan door een uurtje peuken te rapen op het terrein. Dit zullen we vaker doen en dan is wellicht later te zien of de acties die gaan komen, ook effect hebben.
Vandaag in uurtje tijd, door 3 jutters, zijn er rond de 1000 peuken opgeraapt. Dat plastic is ook weer van de straat zullen we maar zeggen.

22 september 2023: oude Dorp, Hoofdstraat

 

 

 

Het was alweer een tijdje geleden dat we in het oude dorp hadden opgeruimd. 
Vanmorgen waren we welkom bij de voormalige Spar aan de Hoofdstraat, waarvoor dank.
Het was zichtbaar schoon en we vulden daardoor met 8 jutters slechts 3 zakken. Super!

16 september: bermen Engelendaal

 

World Cleanup Day vandaag. Geen speciale actie georganiseerd
in verband met de lezing van de Zwerfinator in de middag.
Toch zijn een aantal jutters richting de hotspot van Leiderdorp 
getrokken, oftewel de middenberm van de Engelendaal.
Daar kun je elke week wel gaan opruimen want ook deze dag
vulden we met een klein groepje in een uurtje tijd weer 6 vuilniszakken.

14 juli 2023: bermen Engelendaal

We hadden het bericht gekregen dat de Gemeente Leiderdorp de volgende week de bermen van de Engelendaal zou gaan maaien, dus een opruimactie was genoodzaakt!

Woensdagavond ging al een groep van 8 jutters op pad, zij kwamen na een uur binnen met al 10 zakken.

Vrijdagochtend vanaf de andere kant aan het jutten: weer 12 zakken!

Gelukkig wordt al dit vuil niet meer versnipperd door de maaimachines van de gemeente, maar wat veel!! Ook nog een groot aantal blikjes en flesjes met statiegeld gered. Deze opbrengst gaat natuurlijk ook naar de dierenambulance.

15 april 2023: zwembad De Does

Wat een heerlijke dag om even met de groep een uurtje op te ruimen. Maar wat een bende troffen we weer aan. Wel gezellig, we kregen koffie bij zwembad De Does. Altijd leuk om zo met elkaar te beginnen.

Het geld ligt op straat, we vonden vandaag 3 blikjes met statiegeld. Wie het kleine niet eert ... . De meeste blikjes hebben nog geen statiegeld logo maar dat duurt niet lang meer.

Bij het zwembad is het een rookvrije zone. En tja, wat doen de meeste rokers voordat ze het zwembad/sporthal ingaan? Tja, dat behoeft geen uitleg toch? Tussen de fietsenrekken, in de perkjes, overal liggen die plastic peuken. Dus we gaan nog maar even door met onze peukenactie.

Totaal 15 zakken volgeraapt met troep van een ander. Dat is weer van de straat en uit het milieu!

1 april 2023: Clean up samen met Leiden

 

Wagens vol zwerfafval!

Geen 1 aprilgrap, vandaag was onze gezamenlijke actie met jutters uit Leiden, de Willem de Zwijgerlaan Cleanup.

Nou, er was genoeg te cleanen .

36 zakken vol met troep van een ander. Heel bijzonder waren de 3 volle zakken met plastic statiegeld flesjes, gedumpt in de struiken. Op die plek vonden we ook veel blikjes, hele broden en heel veel andere troep. Onbegrijpelijk, je blijft je verbazen.

We begonnen en eindigden gezellig met koffie in het SP gebouw aan de Marnixstraat. We kregen hulp van oa GL, PvdD uit Leiden en Ron Sanders uit Leiderdorp met zijn bakfiets. Hij reed heen en weer om de zakken en andere troep mee te nemen. Superhandig.

Mooie actie zo tussendoor. En weer doooor maar dan in Leiderdorp. Daar hebben we onze handen vol aan .

Opbrenst: 35 zakken werden gevuld met zwerfafval door circa 25 jutters.

foto's: Hassan Ichtay, Anneke Stokkel en Ria Snoek

18 maart 2023: Landelijke schoonmaak dag

Wat een leuke opkomst vandaag in de Winkelhof, waaronder ook een aantal kinderen. Hartstikke leuk. Die hadden er echt zin in.
Rond de Winkelhof en ook de Voorhoflaan is opgeruimd en totaal zijn er vandaag 20 zakken gevuld met zwerfafval. Dat is weer mooi van de straat!
Ook aan de peuken is weer aandacht besteed. Op twee hotspots van peuken, Santhorst en de Oranjegalerij, zijn teksten gespoten. Het blijkt keer op keer, ook weer tijdens een gesprek vandaag, dat sommige mensen niet weten dat de peuk bestaat uit oa plastic. Dus nog werk aan de winkel!
Twee nieuwe vrijwilligers hebben zich vandaag aangemeld en een aantal denken er nog over na. Al met al een geslaagde dag.
Op naar de volgende actie .

 

1e week februari 2023:

Hassan en Harry, onze jutters in de Schansen en Dreven, hebben bijna een dagtaak aan het bijhouden van hun stukje Leiderdorp.... wat opvalt zijn de blikjes bier en sigarettenpeuken in hun woonomgeving.

13 januari 2023, de Ommedijk

13 zakken vol afval, vooral opvallend veel vuurwerk wat lastig opruimen was, omdat het uit elkaar spat en in de struiken waait, vooral snippers rood papier

7 januari 2023: Schansen en Dreven

22 zakken zwerfafval (veel vuurwerk en blikjes) weggehaald bij de Schansen en Dreven, terwijl Harry en Hassan ook al elke week daar jutten...

2 januari 2023, Santhorst

Na een kopje koffie en lekkers aangeboden door Albert Heijn zijn we het nieuwe jaar goed begonnen! 28 en een halve zak opgehaald met afval!

 

 

 

 

 

2 december 2022: verzamelen bij Gemeentehuis Leiderdorp

We waren vanmorgen welkom bij Gemeente Leiderdorp voor koffie, waarvoor dank, en daarna was het weer zakken vullen geblazen, dit keer bij meubelboulevard Wooon. Niet zo moeilijk om daar weer 12 zakken gevuld te krijgen met allerlei zwerfafval. Blikjes, die liggen er altijd in grote hoeveelheden, helaas nog geen statiegeld erop.

 

16 november 2022: 4 jaar Straatjutters Leiderdorp!!

Na een lunch aangeboden door Area71 gingen we nog even jutten op de Baanderij en blikasbakjes uitdelen aan de bedrijven.
10 vuilniszakken en een aantal goede gesprekken was het resultaat!

zaterdag 12 november 2022: koffie aangeboden door Toyota Van Haasteren :)

Vrijdag 4 november 2022: zwembad De Does

Na een heerlijk kopje koffie aangeboden door Zwembad De Does gingen we weer een uurtje jutten rond de Lidl, De Does, Gemeentehuis, etc. 6 zakken was de oogst - het zag er aardig schoon uit! Zouden we bijna niet meer nodig zijn? :)

18 oktober 2022: Leeuwerik school

Samen met de kinderen van de Leeuwerik School een hele middag gejut! Jong geleerd is oud gedaan :)

17 september 2022: World Clean Up Day

Wereldwijd is heel veel zwerfvuil opgeruimd vandaag, natuurlijk ook in Leiderdorp. Rond het gemeentehuis hebben we al 29 zakken gevuld, waarvan 4 bij McDonalds en KFC!
Rotary Leiderdorp en Katwijk zijn bezig om bij kolken tegels neer te leggen met de tekst 'hier begint de zee'. Hier gaan wij natuurlijk ook ons steentje aan bijdragen. 

14 en 15 juli 2022: middenberm Engelendaal

Alle bermen staan overal metershoog en gaan binnenkort gemaaid worden. Antwoord van gemeente op de vraag of ze eerst het zwerfafval eruit verwijderen was: er wordt niet speciaal vóór het uitvoeren van de maaiwerkzaamheden zwerfafval verwijderd, omdat het verwijderen van zwerfafval continu wordt uitgevoerd.
Gisteravond en vandaag hebben we met een aantal jutters de middenberm van De Engelendaal zo goed als het kon schoongemaakt. Plastic, blikjes en een heleboel andere zooi wat niet meer aan gort gemaaid gaat worden volgende week.Als bijvoorbeeld dat plastic vermalen wordt, is het lastig om nog te verwijderen en uiteindelijk ... tja, dan hebben we nog meer microplastics in het milieu.
Resultaat: 15 zakken vol!!En we vinden eigenlijk altijd ontzettend veel afval in die middenberm.
En, ik snap het best hoor dat het niet lukt om dat te doen maar zeg dat dan gewoon!

9 juli 2022: McDonalds / La Place

Elke week ruimen we op een plek in Leiderdorp op en niet altijd heb ik tijd om het hier op website te plaatsen. Deze keer kan
ik niet overslaan.
Vandaag waren we met Straatjutters Leiderdorp na lange tijd weer eens bij McDonald's en La Place . Pff, wat een bende en dan te bedenken dat volgende week KFC zijn deuren ernaast opent. 7 zakken vol, 4000 peuken en er ligt nog veeeel meer. We vonden achter LaPlace nog een terrein met een verschrikkelijke bende. Plan is om dat samen met de gemeente aan te pakken als ze ervoor openstaan.
Dit soort terreinen met fastfoodketens is overal een probleem, hoe dit op te lossen? In ieder geval zou ik eens beginnen met de algehele aanblik, het groen bij de stoepen verwijderen waar allerlei klein vuil zich ophoopt, bakken bijplaatsen waar nodig en de boel opruimen. Meer dan nu. Ik sprak de manager van LaPlace, die ons heeft gesponsord met koffie vooraf, en ze vertelde me dat ze zelf met een bezem naar buiten moet. Ik vind dat niet te geloven .

30 april 2022: omkeren peukenbak 

We hadden niet eerder tijd om het eerste kwartaal van onze peukenactie af te sluiten. Maar vandaag was het zover. De tweede keer dat we het aantal bekend maakten. Want, we doen dit dus elk kwartaal. Naast het zwerfafval houden we de peuken apart en bewaren deze elk kwartaal in 'onze peukenbak'. Er liggen zo ontzettend veel peuken op straat dat het nodig blijft om te blijven zeggen dat in elk filter plastic zit en niet allleen dat, ook nog heel veel andere giftige stoffen. De peukenbak werd net als vorige keer bij Winkelcentrum De Santhorst omgekeerd waarna we de wijk weer ingingen om zwerfvuil te rapen. Dat ligt er daar ook genoeg. Ook weer zo'n zogenaamde hotspot. 

22 april 2022: omgeving Schansen en Dreven

De Schansen en Dreven en vaak ook een klein gebied eromheen is zo'n zogenaamde hotspot. Daar komen we vaker dan op andere plekken. En dat het een hotspot is, bewees het aantal zakken maar weer wat we volgeraapt hebben met zwerfafval. Totaal vulden we 7,5 zak bij de Schansen en Dreven en 3 zakken uit de middenberm van De Engelendaal. Daar is het ook altijd bal.

16 april 2022: omgeving RCL de Bloemerd

Vandaag waren we van harte welkom in de kantine van RCL. Altijd erg fijn om zo te starten met elkaar. Rondom RCL opgeruimd, het parkeerterrein en nog een klein stukje van De Bloemerd.
Resultaat 6 zakken vol met zwerfvuil en ruim 1200 peuken. En over dat laatste item gaan we binnenkort in gesprek met Sportfondsen Leiderdorp. Een rookvrije generatie, wie is er nu op tegen. Niemand natuurlijk. Maar door stoeptegels neer te leggen met rookvrije zone is het niet zo dat rokers hierdoor gaan stoppen. Het ligt er vol mee. Hoogste tijd om het gesprek aan te gaan want peuken horen niet in het milieu maar in een zakasbak of afvalbak. 

15 april 2022 : jutters en Schansen en Dreven

Onze enthousiaste jutters Harry en Hassan ruimden vandaag op in hun eigen wijk, de Schansen en Dreven. Drie zakken vol met zwerfvuil. Sinds kort bij onze groep en net als de anderen super gemotiveerd om het verschil te maken.

25 maart 2022 : omgeving zwembad De Does

We verzamelden bij zwembad De Does waar we op kosten van Sportfondsen gezamenlijk eerst een kop koffie dronken.
Altijd gezellig om eerst even bij te praten en daarna de vuilniszak aan de afvalring te hangen.
We verwelkomden vandaag twee nieuwe jutters, Harry en Hassan. Gezien het aantal vrouwen in de groep, zijn we altijd blij als mannen zich aanmelden :-). 
Naast het aantal peuken wat daar altijd ligt, totaal 8 zakken gevuld met zwerfafval. 

19 maart 2022 : Landelijke opschoondag

Zaterdag 19 maart  was het in heel Nederland opschoondag. 
Het doel van deze dag is om het zwerfafval aan te pakken. Ook in Leiderdorp werd hier aan meegedaan door o.a. de Leiderdorpse straatjutters met een groep van 13 personen, versterkt door een aantal gezinnen met jonge kinderen. Tevens waren er twee jongedames, die ieder voor zich goed waren voor twee zakken afval afkomstig uit een gedeelte van de middenberm van de Engelendaal. Voor de benodigde zakringen, grijpers e.d. werd gezorgd, zodat iedereen goed toegerust op pad kon.
Alles bij elkaar kwam de score uit op 28 zakken vuil, vastgelegd door de fotograaf van het Leiderdorps Weekblad. Al met al leverde 2 uurtjes straatjutten weer een hoop troep op met zoals altijd veel blikjes, kartonnen drinkbekers, plastic, papier etc.

 

5 november 2021: rondom Frederik Hendriklaan

We zijn gestart vanaf 't Buurthuis aan de Frederik Hendriklaan.
Naast het zwerfafval hebben we ca. 1200 peuken van de straat geraapt waarvan er 562 achter de winkels bij
het winkelcentrum lagen. 
Alle peuken worden vastgelegd in de Litterati app want .... meten is weten!

Naast het apart houden van de peuken delen we ook zakasbakken uit want wat doet
 u met uw peuk?
U hoeft ze niet op straat te gooien. Probeert u eens een zakasbak
 :-).

Wilt u een gratis zakasbak? Stuur ons dan een berichtje en we doen deze bij u in de brievenbus.

Het gebruik van een zakasbak is een kleine moeite, handig in gebruik. Kwestie van wennen om de asbak gewoon altijd even mee te nemen.

16 oktober 2021: rondom Santhorst

Elke week lopen we op straat, zo ook deze zaterdag. We ruimden op rond de Santhort, de Lijnbaan en Tamarco.
Helaas is het bij die laatste altijd prijs en kun je er bij wijze van spreken wel naast blijven staan.
Bij de Albert Heijn Santhorst veel wikkels van voetbalplaatjes gevonden. Deze schijnen niet meer van plastic te zijn 
maar op straat horen ze toch niet! Werk aan de winkel voor deze Albert Heijn dus! Kinderen erop aanspreken wellicht, 
meer prullenbakken waar de kinderen achter de hekken staan. Maakt niet uit wat ze doen, als die zakjes maar niet op 
straat belanden.

18 september 2021: WORLD CLEANUP DAY

Een succesvolle actie met een grote opkomst, een aantal nieuwe aanmeldingen voor onze wekelijkse schoonmaakacties 
en heel veel zwerfafval van de straat. Dat was het uiteindelijke doel! Samen met 180 andere landen deden we mee aan de 
grootste wereldwijde schoonmaakactie van het jaar.

 

24 APRIL 2021: DE JAARLIJKSE PEUKENACTIE

13221 peuken zijn er op deze dag geraapt. Die zijn toch maar mooi van de straat!
Er zijn tegelasbakken geplaatst (die al veelvuldig gebruikt worden) en boomspiegels beplant. Onverwachts kwam een journalist en fotograaf van het Leidsch Dagblad langs naast het Leiderdorps Weekblad en Unity FM. Publiciteit is hoognodig om aandacht te vragen voor peuken op straat dus uiteraard zijn we erg blij met die aandacht.
De foto's zijn gemaakt door JP Kranenburg waarvoor weer onze hartelijke dank.

17 APRIL 2021: VOGELWIJK

Een aantal van onze super enthousiaste jutters in actie in de Vogelwijk.

9 APRIL 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Ook vandaag liepen we met 10 jutters in de wijk van de Schansen en Dreven. We laten die wijk nog niet los. We blijven proberen om mensen uit deze wijk enthousiast te maken om met ons mee te doen. Wie wil er nu niet wonen in een schone wijk!

3 APRIL 2021: VOGELWIJK

Het was weer de moeite waard vandaag en wat een opkomst!

26 MAART 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Voor de 6e week op rij opgeruimd bij de Schansen en Dreven. Was duidelijk te zien, veel schoner in het gebied.  
Hoe gaan we nu verder? We gaan het gesprek aan met gemeente/Rijnhart Wonen en we blijven op vrijdag om de week opruimen in dit gebied om zichtbaar te blijven en kijken of er toch bewoners met ons mee gaan doen. We kunnen op vrijdag opsplitsen. Een aantal bij Schansen en Dreven en de anderen elders in het dorp. We evalueren dan na een tijdje om te kijken hoe verder.

20 MAART 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Uiteraard waren we ook van de partij tijdens de Landelijke Opschoondag. Ook vandaag ruimden we op bij de Schansen en Dreven. Na alle andere weken dat we er al opruimden, werden er ook vandaag vele vuilniszakken gevuld en alles werd afgevoerd door twee bakfietsen.
Een leuk artikel werd oa. door Sleuteltad geplaatst. 

Foto: JP Kranenburg

12 MAART 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Ook deze week is er in deze wijk opgeruimd ondanks de harde wind en de regen. Door het slechte weer zijn er geen foto's genomen. De hoeveelheid afval was beduidend minder dan de voorgaande weken. Zou het zijn vruchten af gaan werpen?

10 MAART 2021: ACTIE TUSSENDOOR

Heel veel jutters uit onze groep, in dit geval Marga en Anneke, ruimen ook nog op buiten onze wekelijkse acties.
Het resultaat op deze ronde, 6 zakken vuil waaronder een paar rollerskates en een nummerbord van een auto. Ook een grote hoeveelheid plastic uit het gras verwijderd wat er al helemaal mee vergroeid was.

6 MAART 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Voor de 3e week op rij hebben we opgeruimd in de wijk Schansen en Dreven. Ook deze week weer een enorme hoeveelheid van de straat gehaald.
6 weken lang ruimen we op in deze wijk met als uiteindelijke doel het opzetten van een derde groep Straatjutters.

26 FEBRUARI 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Vorige week liepen Straatjutters Leiderdorp ook al in deze wijk.
En toch weer zakken vol met zwerfafval met als meest geraapte item het Redbull blikje. Peuken, lege pakjes sigaretten en de mondkapjes ontbraken ook niet.
We werden vandaag geholpen door twee juttertjes van 5 en 8 jaar.

20 FEBRUARI 2021: WIJK SCHANSEN EN DREVEN

Vooruitlopend op onze actie waren we vandaag al actief bij de Schansen en Dreven.
Heel veel mondkapjes, blikjes, peuken en ander afval vulden onze zakken.
We zijn de komende weken elke week in deze wijk aanwezig. 


6 FEBRUARI 2021: VAN DER VALK BOUMANWEG/OUDE DORP

Ook vandaag gingen we de straat op en hebben heel wat vuilniszakken gevuld met blikjes, plastic, mondkapjes, etc. etc.
Mooi van de straat voordat het onder de sneeuw verdwijnt.

 

29 JANUARI 2021: BAANDERIJ

Vandaag een klein gedeelte van De Baanderij aangepakt.
Wat een hoeveelheid zwerfafval en peuken in korte tijd. En dat terwijl de winkels niet open zijn.
Een ander tweetal heeft in een ander gedeelte van Leiderdorp 4 zakken gevuld met heel veel blikjes en andere troep.
Dat ligt dus allemaal niet meer op straat.

23 JANUARI 2021: OMGEVING SANTHORST

De zaterdaggroep in actie rond De Santhorst. Hoewel een groep van DZB de dag ervoor ook al had opgeruimd in dit gebied, toch heel wat zakken gevuld met zwerfafval.

15 JANUARI 2021: MCDONALDS

Een aantal jutters verzamelden, volledig coronaproof, bij de bekende hamburgergigant en werden gesponsord met een coffee to go. 18! vuilniszakken gevuld met vnl. McDonalds afval. Honderden sausbakjes, die witte vierkante, uit de struiken gevist. Maar natuurlijk vonden we ook veel blikjes, flesjes, plastic en peuken. 

9 JANUARI 2021: OMGEVING SANTHORST

Het had de vorige nacht gevroren en 's morgens was de rommel op de grond nog een soort van aangevroren.
Twee jutters die voor de Albert Heijn aan het jutten waren, werden door de bedrijfsleider verrast met een beker chocolademelk
en een bosje tulpen. Bedankt voor dit spontane aanbod
 .
Op de foto slechts een deel van "de buit".

2 JANUARI 2021: OMGEVING SANTHORST

Onze eerste actie in het nieuwe jaar - "Schoon het nieuwe jaar in met Straatjutters Leiderdorp".
Uiteraard volledig coronaproof heel wat van de straat geplukt. Wat op de foto staat is slechts
een deel van de buit .

18 DECEMBER 2020: OMGEVING LEIDSE DREEF

8 jutters op pad rond de Leidse Dreef en Bosdreef. Nieuwbouw is daar bijna afgerond en de aannemer heeft nog wat te doen.
Veel bouwafval, piepschuim, plastic in de bomen, kabels, etc. moet nog worden opgeruimd.
Naast al dat afval raapten we ieder 2 vuilniszakken vol . Ook de mondkapjes waren weer massaal op straat aanwezig.
Op de foto gedeelte van de zakken.

11 DECEMBER 2020: OMGEVING SIMON SMITWEG

We doen mee aan actie "Mission Mars" van de Zwerfinator en Plastic Soup Surfer.
Via de Plastic Avengers app worden alle wikkels van het Mars concern vastgelegd.
Het tweetal vraagt de allergrootste meer te doen dan alleen het wettelijke minimum. Nu nog op nummer 6 in de zwerfafval ranglijsten.
Wat doen ze om hun zwerfafval te verminderen? Met de verzamelde data gaan ze het gesprek aan.
Vandaag hebben we de plastic zuil, eerder gebruikt voor de knetterballen- en peukenactie, in het gemeentehuis geplaatst.

Daarna gelijk maar even rondje gemaakt met aantal jutters.

4 DECEMBER 2020: OMGEVING DE SANTHORST EN MIDDENBERM ENGELENDAAL

9 straatjutters vulden een tiental vuilniszakken waarvan een gedeelte te zien is op de foto.

28 NOVEMBER 2020: OMGEVING SANTHORST EN DE VAN DE GEERSTRAAT

7 jutters vertrokken vanaf de Van Diepeningenlaan. Later zijn ze aangesloten bij een actie van Groenlinks Leiderdorp
aan de Van de Geerstraat. Zie hier het resultaat, vele vuilniszakken vol! 
Het was weer hard nodig dus!

20 NOVEMBER 2020: OMGEVING DE BLOEMERD

"Buit" van vanmorgen. O.a. blikjes, flesjes, mondkapjes, plastic en ook een breekijzer uit de struiken gevist.
Uiteraard ontbraken de peuken ook niet vandaag .

14 NOVEMBER 2020 : OMGEVING SPLINTERLAAN

Zaterdaggroep bestond dit keer uit 5 jutters en ruimden op rond de Splinterlaan. Op de foto een gedeelte van de buit.
Leuke ontmoeting met een automobilist die spontaan stopte om een compliment te maken voor het werk wat we doen.

19 SEPTEMBER 2020: WORLD CLEANUP DAY IN DE BLOEMERD

World Cleanup Day in Leiderdorp was een groot succes! Het was een gezamenlijk initiatief van Fairhups, JongLDRDRP, de gemeente Leiderdorp en de Straatjutters Leiderdorp. Totaal waren er ongeveer 70 man/vrouw aanwezig. Van 3 jaar tot oud, iedereen hielp mee om de Bloemerd op te ruimen. O.k.ultra heeft de afvalbakken mooi versierd. 

4 SEPTEMBER 2020: DE HOUTKAMP EN OMGEVING

Afgelopen vrijdag weer voor het eerst gejut met de Straatjutters na de zomerstop.  Meest gejutte item die dag naast heel veel andere troep : de sigarettenpeuk!

27 JUNI 2020: DE VOGELWIJK

Ook op zaterdag is er weer flink wat zwerfafval geraapt.

 

26 JUNI 2020: DE BULT BIJ DE WINKELHOF

Zon, wind of regen ... niets houdt ons tegen. Beetje warm, maar nog net te doen met af en toe wat wind. Weer aardig wat van de straat geplukt.De Antaflu wikkels in de plastic vorm, de plastic roerstaafjes en de knetterballen zullen hopelijk minder en minder gevonden worden.

 

13 JUNI 2020: DE VOGELWIJK

Ook de zaterdaggroep is weer gestart met jutten. Ook hier een goede opkomst, een man of tien. Deze groep verzamelt altijd in de Vogelwijk. Vandaag was Ellen onze gastvrouw. Bedankt voor de koffie en cake!

 

12 JANUARI 2020: DE HOUTKAMP

Foto: J.P. Kranenburg

We zijn weer begonnen! En wat een opkomst. Iedereen had er weer zin in. De koffie en thee nemen we nu even zelf mee en we verzamelen ergens buiten waar we voldoende afstand kunnen houden. Gelukkig is het goed weer. Vanaf de kinderboerderij zwermen de Straatjutters uit door de Houtkamp, richting de Persant Snoepweg en Zwembad de Does.

 

13 MAART: VAN HAASTEREN (BAANDERIJ)

De Baanderij een heel klein stukje schoner ... wat een hoeveelheid ligt daar toch altijd.

Dit gebied is privé terrein. Eigenlijk vreemd dat het opruimen van afval niet geregeld is. Ik ga dat eens navragen bij de eigenaar.
Ook bij Kruyt binnengelopen over de enorme hoeveelheid peuken onder de luifel. Dit ruimen ze regelmatig zelf op. 'S avonds staan er hangjongeren onder de luifel. Het personeel vindt 's morgens ook veel andere troep als ze er gestaan hebben. Ook de wijkagent gaat regelmatig langs maar helpt weinig helaas.

Henri en Hendrik hebben langs sloot gelopen en langs de kant opgeruimd. Ik ga de gemeente aanschrijven over het afval wat erin ligt. Dat is niet te doen om er met onze grijpers uit te halen. Ook niet met de xxl grijper.

Toyota van Haasteren hartelijk dank voor de ontvangst met koffie en koeken.

 

7 MAART: VOGELWIJK

Vandaag waren er 4 jutters in actie in De Vogelwijk. Een aantal jutters waren afwezig doordat ze hadden meegeholpen
met de Cleanup in de Biesbosch.


6 MAART: BIESBOSCH CLEANUP

2 van onze Straatjutters hebben meegedaan aan de Biesbosch cleanup op 6 maart.
Om 9.30 vertrokken ze vanuit Leiden, Eerst met de trein naar Dordrecht en vandaar nog met de bus verder naar het startpunt waar de boot vertrok.
Op de boot kregen ze een korte instructie en werden daarna aan land gezet en in 2 groepen opgesplitst. Op het 1e gedeelte lag erg weinig vuil, maar toen ze bij de rivier kwamen, lag de oever helemaal vol. Al het vuil zat zo vast in de grond, dat je het met de hand eruit moest halen. Heel veel plastic kwam er dan in kleine stukjes uit. Ze zijn ongeveer 2 1/2 uur bezig geweest. Later werd al het vuil opgehaald met de boot. Er is ca. 6 kuub vuil verzameld. Om 18.00 uur waren onze jutters weer terug in Leiden. Ontzettend moe maar voldaan.


28 FEBRUARI: VEGRO

Dit keer waren we welkom bij Vegro aan de Simon Smitweg.
Dit gedeelte van Leiderdorp weer een stukje schoner.


22 FEBRUARI: VOGELWIJK

Met windkracht 5 is een kleine groep toch weer de Vogelwijk en omgeving in gegaan. Er zijn totaal zo'n 12 zakken gevuld met zwerfvuil. onder andere bij het water tussen de Touwbaan, de Houtschans en de Dennenschans. Dus de zwanen kunnen daar straks op een schonere plek hun nest bouwen. 


14 FEBRUARI: VAN ALPHEN STAETE

Tussen storm Ciara en storm Dennis vierden we Valentijnsdag met jutten... In de grote woonkamer van Van Alphenstaete werden we ontvangen met koffie, thee en wat lekkers. De groep van ongeveer 14 mensen ging de wijk in en ruimde zwerfvuil op bij de Winkelhof en in de buurt van ons startpunt. 

 


11 FEBRUARI: KNETTERBALLEN OPGEHAALD

Zoveel haast dat er geen tijd was voor een persmomentje: op 11 februari zijn onze knetterballen opgehaald door Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer. Bedankt, AC Gading dat onze knetterballenbuis zoveel weken bij jullie mocht staan! Hij staat nu veilig in een garage te wachten tot een volgende actie. En we weten nu ook waarom er zoveel haast was: zie dit mooie bericht.


8 FEBRUARI: VOGELWIJK 

Jong geleerd, oud gedaan. We hadden een heel jonge jutter in het gezelschap. De Vogelwijk is weer wat schoner. Allemaal vuil dat nu niet door de storm verder verwaaid raakt. 

31 JANUARI: VERZAMELD BIJ DE WESTERSCHANS

Els, bedankt voor de koffie en koek vanochtend. Gezellig! Wat een hoeveelheid vuil uit de struiken en sloot geplukt in een uurtje tijd met z'n elven rond de Schansen en Dreven. Snoepwikkels, plastic, veel blikjes, knetterballen en ook de peuken ontbraken vanochtend niet. In deze buurt is altijd genoeg te doen. Daarom doen we een oproep aan geïnteresseerden om hier een aparte groep te starten. Heb je interesse, kijk dan even op de pagina Oproep.


25 JANUARI: VERZAMELD BIJ HET MEC

Foto: J.P. Kranenburg

Een primeur: de zaterdag is toegevoegd aan onze agenda. Op deze manier kunnen ook mensen meedoen voor wie de vrijdagmorgen niet goed uitkomt. De zaterdaggroep richt zich vooral op de Vogelwijk. Ook mensen uit andere wijken kunnen meedoen. We zijn gestart vanaf het Milieu-educatief Centrum (MEC) in de Sterrentuin. Met ongeveer 10 deelnemers zwermden we de wijk in. Er wordt nog steeds veel vuurwerkafval gevonden en de gebruikelijke peuken en frisdrankverpakkingen. Voorbijgangers reageren vaak enthousiast: wat goed dat jullie dit doen! Of ze vertellen dat ze zelf ook zwerfafval opruimen. Met een frisse neus en zakken vol rommel kwamen we langzamerhand weer terug bij de Santhorst. Daar deden we het afval in de ondergrondse containers. Zo begonnen we het weekend fris en opgeruimd. In het Leiderdorps Weekblad is er ook aandacht voor de nieuwe zaterdaggroep.

 

17 JANUARI: VERZAMELD BIJ ALBERT HEIJN SANTHORST

Foto: J.P. Kranenburg

Heerlijk hoor om te beginnen met koffie en appeltaart bij #ahsanthorst, waarvoor dank. En het leuke is, we zijn altijd van harte welkom Rik van Woudenberg, wethouder duurzaamheid sinds een paar dagen, was ook van de partij en liep het rondje met ons mee. Hij had het al in november in zijn agenda gezet, dat mocht hij wethouder worden, hij in de eerste week met ons mee zou lopen! We hebben weer het nodige van straat geplukt, waaronder nog veel vuurwerk. De buis met knetterballen bij Gading zit vol! In het Leiderdorps Weekblad staat weer een leuk stukje over onze actie van vandaag.

 

3 JANUARI: VERZAMELD BIJ LVU (VOLKSUNIVERSITEIT LEIDERDORP)

Weer een flinke opkomst een van de eerste dagen van het jaar. En weer heel veel opgeruimd, waaronder veel knetterballen. Tot 31 januari staat de plastic buis nog bij de Gading en hij is al voor driekwart gevuld met knetterballen.

 

20 DECEMBER: VERZAMELD BIJ SHOWPAIN BIJ WOOON

De Straatjutters Leiderdorp verzamelden vanmorgen voor de laatste keer in 2019 bij Showpain / #Wooon woonboulevard. Gewoonweg verbazingwekkend wat we vanmorgen allemaal hebben aangetroffen. Ontzettend veel bierflesjes, blikjes (vooral het grote formaat) en ook heel veel aluminiumfolie (!). Daarnaast ook nog het gebruikelijke plastic, papierwikkels etc. Ook een halve zak knetterballen gevonden (onder de tunnel van de A4). Dat knalt natuurlijk lekker. Die houden we apart en gaan we langsbrengen bij Gading, het inzamelpunt tot 31 januari. In een zijstraatje is een hele mooie vijver aangelegd met bankjes. Mooi maar vooral gebruikt om, waarschijnlijk na sluitingstijd van de winkels, er te drinken en wat dan ook te doen. Twee vuilniszakken gevuld met beugelflesjes en bierblikken. Helemaal achterin staat een hok wat waarschijnlijk nooit wordt schoongemaakt. Prullenbak tot de nok gevuld met blikjes en het hok wordt zo te ruiken ook gebruikt als urinoir!!Zelfs op het terrein van het #Alrijne ziekenhuis heel veel zwerfvuil gevonden waaronder drankflessen en lege medicijnstrips. Op verschillende plaatsen zijn zakken achtergelaten vanwege het gewicht. Bij elkaar hebben we ongeveer 20 zakken gevuld!Al met al dus een zeer geslaagde actie. #showpain hartelijk bedankt voor de ontvangst vanochtend met heerlijke koffie, chocolademelk en thee.

 

13 DECEMBER: VERZAMELD BIJ AREA071 OP DE BAANDERIJ

Weer eens wat anders dan onze gewone 2-wekelijkse actie Na een heerlijk ontbijt bij Area071 de Baanderij schoongemaakt, gevolgd door vlogger Julia en Unity met camera. Wat liggen er ontzettend veel peuken in dit gebied! Daar kunnen we nog wel een aparte actie voor opzetten. Unity TV heeft een leuke video gemaakt en gepost op Facebook. En in het Leiderdorps Weekblad staat ook een leuk stukje.

Na afloop gesproken met dhr. Regeer van De Baanderij over het aantal peuken wat er ligt, ook aan de achterkant van de bedrijven. Hij gaat dit communiceren met de ondernemers van de Baanderij en kijken wat er mogelijk is qua uitbreiding van peukenpalen of -tegels.

Baanderij / Rudo Slappendel hartelijk dank voor het heerlijke ontbijt en ontvangst met koffie/thee. Wellicht kunnen we deze actie nog eens overdoen in het voorjaar en dan met ondernemers en werkzoekenden erbij.

 

6 DECEMBER: VERZAMELD BIJ ALECTO IN DE BLOEMERD

Ondanks het weer toch een grote opkomst. Al veel vuurwerk en ook knetterballen gevonden. Die worden bewaard voor #operatieknetterbal. Bedankt hockeyclubalecto voor de ontvangst met koffie/thee.

 

30 NOVEMBER: DE PEUKENACTIE IS EEN GROOT SUCCES

De grote peukenopruimactie van de Straatjutters Leiderdorp was een enorm succes, dat vond ook de Burgemeester. Ze nam symbolisch de 19.472 van straat geraapte peuken in ontvangst. De Straatjutters hebben vandaag met hun campagne ook vooral veel bewustwording gecreëerd en er zijn 700 zakasbakken uitgedeeld. Denk je nu 'ik wil ook zo'n zakasbak'? Je kunt ze gratis afhalen bij de Gemeente Leiderdorp (zolang de voorraad strekt).

Leiderdorp wordt steeds schoner! Alle Leiderdorpers die geholpen hebben, heel erg bedankt voor jullie hulp! Mw Faas zat met haar schatting het dichtst bij het werkelijke aantal geraapte peuken en heeft het verrassingspakket gewonnen!

In het Leiderdorps Weekblad staat ook een leuk stukje over de peukenactie met nog meer informatie.  

We willen alle sponsors graag bedanken voor hun bijdrage aan deze succesvolle actie: Stipt Print&Sign, Wereldhave, Praxis, De Blauwe Roos, Albert Heijn Winkelhof en Gemeente Leiderdorp

Foto's: J.P. Kranenburg

 

8 NOVEMBER 2019: VERZAMELD BIJ BASISSCHOOL DE SCHAKEL

17 jutters vandaag ... wat een opkomst 😀. Weer veel afval van de straat geplukt. Grote stukken zijn gemeld bij de gemeente, zoals bijvoorbeeld het bouwpuin wat in de struiken was gedumpt. De peuken zijn blijven liggen. Deze rapen we wel op tijdens onze peukenactie op 30 november. Basisschool De Schakel, hartelijk dank voor de ontvangst met koffie/thee.

 

25 OKTOBER 2019: VERZAMELD BIJ ZWEMBAD DE DOES

Foto: J.P. Kranenburg

Eerst een kop Koffie. aangeboden door Zwembad de Does dan op pad met schoonmaakwethouder Daan Binnendijk. De Straatjutters Leiderdorp waren vanmorgen ( 25-10-2019 ) weer actief!!! 😎

 

11 OKTOBER 2019: VERZAMELD BIJ LA PLACE

Wow, wat een opkomst vandaag! En wat hebben we veel opgeruimd vandaag! Geweldig dat Veronique Ruijgrok uit De Veen  (zoals wij dat daar zeggen), er ook bij was vandaag. We kunnen ongetwijfeld van elkaar leren. La place Leiderdorp bedankt voor de heerlijke koffie/thee en chocola. 

 

27 SEPTEMBER: VERZAMELD BIJ VAN EGMOND OM TE WATERJUTTEN DIT KEER

Foto: J.P. Kranenburg

Bidons, flessen, blikjes, kratjes, emmer en ...... heel veel slippers uit de Dwarswatering gevist. Met dank aan #botenverhuurvanegmond voor het gebruiken van 3 boten. Na afloop zijn Henri en ik nog even naar #Asopos de Vliet gefietst. Goed gesprek gehad en ze gaan wat verzinnen zodat de bidons en slippers niet meer het water inwaaien. Top 😀

De Straatjutters hebben de aandacht getrokken met deze actie. In het Leiderdorps Weekblad staat een leuk stukje over deze ochtend.

 

21 SEPTEMBER 2019: WORLD CLEANUP DAY VANUIT DE WINKELHOF

World Cleanup Day 2019! Het was toch wel een beetje spannend even voor tien uur of er nog een aantal mensen zouden komen 
Leuke opkomst, 30 zakken afval van de straat geraapt, interessante gesprekken, mooi weer. Al met al een geslaagde ochtend.
#Albertheijnleiderdorp/ hartelijk dank voor de sponsoring van fruit.

 

Groen Links Leiderdorp heeft een verslag geplaatst op hun website. En ook het Leiderdorps Weekblad besteed aandacht aan onze actie met een mooi stukje. Goed om weer in het lokale nieuws te zien te zijn.

 

13 SEPTEMBER 2019: VERZAMELD BIJ INCLUZIO IN DE STERRENTUIN

We hebben weer aardig wat zwerfafval opgeruimd rond de Laan van Berendrecht en de Santhorst.

 

30 AUGUSTUS 2019: VERZAMELD BIJ SMALLSTEPS KINDEROPVANG, BLOEMERD

Samen opgeruimd met de kindjes van de kinderopvang. Zo leuk! Leuke uitspraak van 1 van de kinderen: "Mijn oma rookt heel veel, maar ze gooit het niet op straat! Ze stopt het onder de grond."😂. En een meisje sprak ons nog streng toe, dat we wel moesten opruimen en niet klessebessen 😆. Want ja, dat doen we wel, het is altijd erg gezellig!

 

16 AUGUSTUS 2019: VERZAMELD BIJ DE DIERENAMBULANCE

Waarschijnlijk vanwege de vakantie niet zo'n heel grote groep, maar toch weer veel zwerfafval weggehaald op de Baanderij.

En de actie is weer opgepikt door de lokale pers. Altijd leuk dat het Leiderdorps Weekblad weer wat publiceert over ons. Hoe meer bekendheid, hoe beter!

 

2 AUGUSTUS 2019: VERZAMELD BIJ ALPHENSTAETE 

Vanwege de vakantie een wat minder grote opkomst dan normaal, maar ook in deze buurt weer aardig wat op kunnen ruimen.

 

20 JULI 2019: VERZAMELD BIJ LEYTHENRODE

De Straatjutters verzamelden dit keer bij verpleeghuis Leythenrode. Hartelijk bedankt voor de ontvangst met koffie en thee. De middenberm van de Engelendaal iets ontdaan van zwerfvuil. Het meeste vuil ligt er jammer genoeg nog onder omdat het maaisel er nog ligt. Verder nog heel veel vuil geraapt langs oa. de Engelendaal, Simon Smitweg en terrein Winkelhof. Resultaat weer vele zakken vol.

 

5 JULI 2019: VERZAMELD BIJ EASYFIT, BLOEMERD

Foto: J.P. Kranenburg

Wat een grote opkomst vandaag! En de foto's* van de heer Kranenburg zijn leuk geworden toch ? Er staat er ook een mooi artikel in het Leiderdorps Weekblad naar aanleiding van de nieuwe grijpers en hesjes van de Straatjutters Leiderdorp. Altijd goed als we weer wat publiciteit genereren!

Vandaag is ook de zwerfafvalkar door Henri getest. Erg handig dat er ook een rugzak bij geleverd gaat worden zodat je deze ook op de fiets mee kan nemen. Dit was een prototype en gaat binnenkort in productie. Gemeente Leiderdorp gaat er een aanschaffen, betaald vanuit de zwerfafvalvergoeding.

Onderweg hebben Henri en ik met een onderwijzeres van De Schakel gesproken. Na de vakantie kunnen we daar ook verzamelen. Ik ga haar na de vakantie wel een keer bellen en kijken of we dan vervolgens ook wat kinderen mee de wijk innemen.

Ik kreeg zojuist ook een mail van Smallsteps, een BSO in de Bloemerd. Ze heeft iemand van ons gesproken begreep ik. We zijn van harte welkom om ook daar te starten. Wat leuk!

Meer foto's staan op de Facebookpagina van de Straatjutters Leiderdorp

 

18 JANUARI 2019: VERZAMELD BIJ PRO-CURA THUISZORG

Pro-Cura heeft ons heel hartelijk ontvangen en zelf ook een leuk verslag op hun website geplaatst. Veel Leiderdorpse ondernemers juichen ons initiatief toe. Mooi dat we elke week weer ergens warm onthaald worden.

 

16 NOVEMBER 2018: VERZAMELD BIJ MACDONALDS

Het begin van de Straatjutters Leiderdorp op initiatief van Ans Hogenboom. Op Unity.nu staat een leuk artikel over hoe dit is ontstaan.