75 % van de rokers gooit de peuk op straat!


10 miljard peuken worden jaarlijks op de grond gegooid in Nederland!!
En veel peuken worden aangetroffen in een straal van 5 meter van de afvalbak.
Peuken bevatten reststoffen die dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Een filter bestaat uit plastic en vervuilt ongeveer 8 liter water als deze in het water wordt gegooid.

Gooi peuken dus niet zomaar weg! Een zakasbak zorgt ervoor dat je peuk nooit meer op straat gegooid hoeft te worden. Wilt u ook zo'n gratis zakasbak? Vraag deze aan via het contactformulier en we doen de zakasbak bij u in de brievenbus.
Straatjutters Leiderdorp gaat doorlopend actie voeren tegen peuken op straat. Dit doen ze door de peuken gedurende elk kwartaal apart te houden en op te slaan.
Na elk kwartaal maken ze bekend hoeveel peuken ze van de straat van Leiderdorp hebben opgeraapt.

 

30 APRIL 2022 - TWEEDE KEER PEUKENBAK OMGEKEERD

Dit kwartaal zijn er 13.057 peuken geraapt. Is het een dalende tendens? Nee, zeker niet. We rapen peuken naast al het andere zwerfvuil en soms is het gewoon zo dat we de peuken laten liggen. Want peuken rapen is erg intensief en niet echt goed om dat langdurig te doen. Ze liggen er wel dus dan worden ze de volgende keer weer meegenomen.

15 JANUARI 2022 - EERSTE KEER PEUKENBAK OMGEKEERD

21.228 peuken. Dat is het resultaat van drie maanden sigarettenpeuken rapen in Leiderdorp.
De prijsvraag met de vraaag hoeveel peuken we in het laatste kwartaal van 2021 zouden rapen is gewonnen door José Willems. met haar schatting van 15.648 zat José Willems er het dichtste bij. Zij kreeg haar door Albert Heijn Santhorst gesponsorde prijs. 
Ook in 2022 gaan we door met het rapen en verzamelen van peuken en de eerste 2.000 zijn alweer geteld.