75 % van de rokers gooit de peuk op straat!

Gooi peuken dus niet zomaar weg! Een zakasbak zorgt ervoor dat je peuk nooit meer op straat gegooid hoeft te worden. Wilt u ook zo'n gratis zakasbak? Vraag deze aan via het contactformulier en we doen de zakasbak bij u in de brievenbus.
Straatjutters Leiderdorp gaat doorlopend actie voeren tegen peuken op straat. Dit doen ze door de peuken gedurende elk half jaar apart te houden en op te slaan.
Na elk half jaar maken ze bekend hoeveel peuken ze van de straat van Leiderdorp hebben opgeraapt.


10 miljard peuken worden jaarlijks op de grond gegooid in Nederland!!
En veel peuken worden aangetroffen in een straal van 5 meter van de afvalbak.
Peuken bevatten reststoffen die dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Een filter bestaat uit plastic en vervuilt ongeveer 8 liter water als deze in het water wordt gegooid.

 

ROOKVRIJE ZONES

Op veel plekken in Leiderdorp zijn rookvrije zones gemaakt. Helemaal prima natuurlijk, op naar een rookvrije generatie.
Maar ja, wat er vervolgens gebeurt, is op veel plekken in Leiderdorp goed duidelijk. De rokers gaan net buiten de rookvrije zone roken en een aantal van hen gebruikt dit gebied helaas als asbak. En laten we duidelijk zijn, we zijn niet tegen roken! Gebruik echter een zakasbak of gooi de peuk in de afvalbak. In ieder geval niet op straat, berm of waar dan ook. Want, wat nog steeds veel mensen niet weten ... in het filter zit niet alleen plastic maar ook andere schadelijke stoffen. Als je dat weet, gooi je die plastic peuk toch niet meer op straat zou je denken? 
Inmiddels is al contact gelegd met Sportfondsen Leiderdorp. We mogen binnenkort aanschuiven bij een overleg.
Lidl Nederland gaat vaker opruimen rond Lidl Leiderdorp is toegezegd en het Alrijne Ziekenhuis gaat samen met ons een actie doen om de personeelsleden van het Alrijne aan de zakasbak te krijgen. 
Wordt vervolgd!

23 december 2023: peukenbak omgekeerd 

De peukenbak is in 2023 tussendoor niet geleegd, dus vandaag was het de hoogste tijd om dat te doen! In 2024 gaan we weer volop acties bedenken. Want ... we hebben nog een lange weg te gaan om rokers ervan bewust te maken dat de peuk toch echt niet op straat thuishoort.
Resultaat van een jaar rapen is een aantal van 36.000 peuken! Die zijn toch maar mooi uit het milieu. 
En dan te bedenken dat slechts een aantal van onze groep peuken rapen. Peuk voor peuk oprapen is best een belasting voor de pols en gezien het vele zwerfafval wat er ook altijd maar weer ligt, kiezen we soms voor dat laatste.

11 november 2023 : peuken @Alrijne ziekenhuis

 

Op 8 november is er een eerste kennismaking geweest met de manager van het Alrijne ziekenhuis. Dit om eens te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Want dat het niet meevalt om het rookvrije beleid voor ziekenhuizen te implementeren is wel een ding wat zeker is. Ze hebben al veel geprobeerd en gaan er ook mee verder.

We hebben onze hulp aangeboden en zijn vandaag, 11 november, gelijk van start gegaan door een uurtje peuken te rapen op het terrein. Dit zullen we vaker doen en dan is wellicht later te zien of de acties die gaan komen, ook effect hebben.
Vandaag in uurtje tijd, door 3 jutters, zijn er rond de 1400 peuken opgeraapt. Dat plastic is ook weer van de straat zullen we maar zeggen.

7 januari 2023 - PEUKENBAK OMGEKEERD

25 JUNI 2022 - PROJECT ALRIJNE - EFFECTMETING

Vandaag, na twee weken, was de zgn effectmeting van onze peukenactie bij de achterkant van het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. Er lagen er helaas weer genoeg. 1600 peuken met 3 jutters geraapt.
Rokers bewust maken van het feit dat er plastic in het filter zit bleek vandaag maar weer na een gesprek met een medewerkster van dit ziekenhuis. Maar .... toen gingen we ook nog even kijken bij de andere kant, de hoofdingang. Pff, daar liggen er zo ontzettend veel . We hebben met verbazing staan kijken naar het aantal. Rookvrije zone jaja ....Binnenkort evaluatie en vervolg op onze actie bij het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp want daar zijn we nog niet klaar.

12 JUNI 2022 - PROJECT ALRIJNE - NULMETING

Vandaag de aftrap van de samenwerkingsactie met het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.
Met een groepje jutters hebben we het achterterrein oftewel de personeelsingang van het ziekenhuis peukvrij gemaakt.
Het ziekenhuis is sinds oktober 2021 rookvrij en guess what? Het ligt er vol met peuken. 3000 peuken (!) hebben we opgeruimd.
Morgen wordt er een bericht op het intranet van het Alrijne gezet met informatie over deze actie. Ook zullen er zakasbakjes worden uitgedeeld. Volgende week eens langs om te kijken of het iets uitmaakt. Het begin is er .

30 APRIL 2022 - TWEEDE KEER PEUKENBAK OMGEKEERD

Dit kwartaal zijn er 13.057 peuken geraapt. Is het een dalende tendens? Nee, zeker niet. We rapen peuken naast al het andere zwerfvuil en soms is het gewoon zo dat we de peuken laten liggen. Want peuken rapen is erg intensief en niet echt goed om dat langdurig te doen. Ze liggen er wel dus dan worden ze de volgende keer weer meegenomen.

15 JANUARI 2022 - EERSTE KEER PEUKENBAK OMGEKEERD

21.228 peuken. Dat is het resultaat van drie maanden sigarettenpeuken rapen in Leiderdorp.
De prijsvraag met de vraaag hoeveel peuken we in het laatste kwartaal van 2021 zouden rapen is gewonnen door José Willems. met haar schatting van 15.648 zat José Willems er het dichtste bij. Zij kreeg haar door Albert Heijn Santhorst gesponsorde prijs. 
Ook in 2022 gaan we door met het rapen en verzamelen van peuken en de eerste 2.000 zijn alweer geteld.