Afscheid Ans

8 juni 2024 - De laatste keer dat Ans aan het hoofd staat van de Straatjutters! Door haar drukke werkzaamheden is het tijd om het stokje door te geven wat ze zo enthousiast 5,5 jaar geleden begonnen is. We werden uitgenodigd voor koffie en taart om dit af te sluiten. Natuurlijk werd ze onthaald met een mooie kaart (met lieve teksten van iedereen), bloemen, plantjes en een prachtig fotoboek, gemaakt door Anneke, met heel veel foto's en kranteknipsels van de afgelopen jaren. We zullen haar zeker missen, maar als groep gaan we proberen net zo enthousiast door te gaan met het opruimen van straatafval en het mensen duidelijk maken dat al dat afval echt niet goed is voor deze mooie wereld.

17 november 2023 - Straatjutters Leiderdorp bestaat 5 jaar 

Unity / sleutelstad besteed  er aandacht aan. Voor film en artikel klik hier

Awards voor duurzaamheid!

Duurzaamheid zorgt voor meer leefbaarheid en verbinding! En we hebben maar 1 aarde waar we zuinig op moeten zijn. Voor ons zelf en voor toekomstige generaties. Daarom worden er bij de Awards voor Duurzaamheid in verschillende categorieën duurzame initiatieven beloond, die gericht zijn op "Groen". 

Straatjutters Leiderdorp is genomineerd! Stem nu op Straatjutters Leiderdorp

16 september : lezing Zwerfinator

16 september was het zover. In verband met ons 5-jarig bestaan hadden we de Zwerfinator, Dirk Groot, uitgenodigd. De man die van zwerfafval rapen zijn beroep heeft gemaakt en door middel van het verzamelen van data heel veel in kaart brengt en al veel veranderd heeft. Inspirerend!
Aansluitend een hapje en een drankje. Geslaagde middag.
En moet je nou vieren dat je 5 jaar de troep voor een ander opruimt. Wij vinden van wel en gaan voorlopig nog even door.

3 april 2023 Leidsch Dagblad 

Radio interview 28 maart ( sleutelstad)

Leiderdorps Weekblad  22 maart 2023

 

 

 

 

De foto bij dit artikel is gemaakt door

straatjutter Hassan Ichtay

Straatjutters Leiderdorp zoekt sponsors 

Dit jaar bestaan de Straatjutters alweer vijf jaar. In dit jubileumjaar hopen we een aantal leuke activiteiten op te kunnen zetten. 
Een voorbeeld hiervan is het uitnodigen van Dirk Groot oftewel "De Zwerfinator". 
Ook willen we als groep iets ondernemen ter ere van ons jubileum.

Hiervoor zoeken we nog sponsors. Wilt u de Straatjutters steunen?

Dit kan via onderstaande tikkie link of stuur ons een berichtje via het contactformulier.
Het streefbedrag is rond de € 1.000,--.
Bij voorbaat onze dank.


Wil je mij alsjeblieft betalen voor "Straatjutters lezing en jubileum 🥳" via

https://tikkie.me/pay/1onanc0k8hfasoht55ju

_Deze link is geldig t/m 11 april_

 

 

Let op: redbull blikjes met statiegeld!

 

 

Jutters, let op 😁 ... Redbull blikjes met statiegeld worden gevonden. Dus voor wie wil, rapen voor het goede doel.

Leuk om bij te houden in een grafiekje, hoeveel we er van vinden. Als het goed is vinden we er in het begin veel en zal dat afnemen.

Goede doel: dierenambulance.

Bijdrage Fonds 1818

In strijd tegen de plastic peuken hebben we een bedrag aangevraagd bij Fonds 1818.
Plastic peuken? Jawel, in het filter van elke peuk zit plastic. En dat plastic vergaat nooit, maar valt uiteen in microplastics. Daarnaast sijpelen de giftige stoffen ook nog eens zo de grond in. En jawel, we krijgen het bedrag. Hier gaan we sjablonen en zakasbakjes voor aanschaffen.

Binnenkort gaan we ook een Makita peukenzuiger aanschaffen, maar eerst uitproberen bij een andere zwerfafvalgroep in Gorinchem. Via de zwerfafvalvergoeding van vorig jaar kunnen we deze via de gemeente aanschaffen.

 

705 vuilniszakken vol met zwerfafval, triest resultaat van het jaar 2022

De straatjutters zijn inmiddels 4 jaar actief in Leiderdorp. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers gaat iedere week de straat op, om zoveel mogelijk zwerfafval van de straten te verwijderen.

Dit jaar hebben de Straatjutters voor het eerst een telling bijgehouden van waar en hoeveel vuil er van de straat is gehaald. Uit ons overzicht (te zien bij statistieken) blijkt dat de Schansen en Dreven koploper zijn, gevolgd door de Baanderij en de Engelendaal. In dit overzicht zijn niet de duizenden sigarettenpeuken opgenomen, die achteloos op de straat worden gegooid met alle vervuiling van dien. 

En het houdt niet op. In de eerste dagen van januari 2023 zijn er al 28,5 zakken vuil van de straten verwijderd. Waaronder nu veel vuurwerkresten.

Ondanks alle acties die er in de afgelopen jaren zijn geweest, blijft het zwerfafval een groot probleem. Een lichtpunt is dat het aantal plastic flesjes na de invoering van het statiegeld behoorlijk verminderd is. De hoop is er nu op gevestigd dat dit ook gaat gebeuren na invoering van statiegeld op blikjes.

Graag doen wij een oproep om niet achteloos van alles maar op straat te gooien! Milieu en leefomgeving is hierbij gebaat!

 

24 oktober 2022:

Regelmatig is er overleg met de gemeente en andere partijen om bewustwording te krijgen en samenwerking te stimuleren. Zomaar wat voorbeelden:

* peukenactie, samen met het Alrijne Ziekenhuis, is doorlopend. Binnenkort ook start bij Leythenrode.

* elk kwartaal wordt de peukenbak omgedraaid. Plan is ook om een peukenstofzuiger aan te schaffen.

* halverwege oktober is er opgeruimd bij KFC/La Place/McDonalds. Uiteraard wordt er ook door de bedrijven zelf opgeruimd, maar dat is niet voldoende. Samenwerking met GR8 is gestart. 

* gesprekken met medewerker van Handhaving.

* halfjaarlijkse gesprekken met de gemeente. Bijvoorbeeld over het maaibeleid: voordat de middenberm van de Engelendaal gemaaid wordt, laat ons eerst het afval er uit halen. Bij eerdere actie 15 zakken gevuld!

 

16 november 2022 bestaan we 4 jaar!!!!

Erg leuk: we krijgen op die dag een lunch aangeboden door De Baanderij/Unity!! 

STRAATJUTTERS WINNEN VRIJWILLIGERSPRIJS - VIERDE PLEK! 

6 januari 2022


STRAATJUTTERS DOEN MEE AAN ACTIE "MISSION MARS"

De ’Zwerfinator’ Dirk Groot en ’Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga zijn naast de actie tegen plastic in vuurwerk gestart met een actie tegen de plastic verpakking van chocoladerepen van het concern Mars. Het gaat o.a. om de verpakkingen van o.a Bounty, Milka, m&m, Snickers, Milky Way, Maltesers, Celebrations. De bedoeling is natuurlijk dat Mars zijn verantwoordelijkheid neemt en verpakkingen gaat maken zonder plastic.
De Straatjutters doen mee. We gaan de onderweg gevonden wikkels zoveel mogelijk apart houden en fotograferen in de app Plastic Avengers.
De foto,s gaan gebruikt worden om op Mars af te stappen en om oplossingen te vragen ..... want Mars staat op plek zes van meest gevonden zwerfafval!
Daarna kunnen de wikkels in de grote buis gedaan worden, die in de hal van het leiderdorpse gemeentehuis staat.
Uiteraard mogen alle inwoners van Leiderdorp meehelpen.|
Ook de wegwerpmondkapjes waar plastic in zit mogen op de Plastic Avengers app gefotografeerd worden.

Voor meer info, zie de informatie hierover op Youtube en klik hier.

Foto: J.P. Kranenburg

VRIJDAG 12 JUNI 2020 GAAN DE STRAATJUTTERS WEER BEGINNEN!

 


25 JANUARI 2020: STRAATJUTTERS NU OOK OP ZATERDAG AC
TIEF

Een primeur: de zaterdag is toegevoegd aan onze agenda. Op deze manier kunnen ook mensen meedoen voor wie de vrijdagmorgen niet goed uitkomt. De zaterdaggroep richt zich vooral op de Vogelwijk. Ook mensen uit andere wijken kunnen meedoen. We zijn gestart vanaf het Milieu-educatief Centrum (MEC) in de Sterrentuin. Met ongeveer 10 deelnemers zwermden we de wijk in. Er wordt nog steeds veel vuurwerkafval gevonden en de gebruikelijke peuken en frisdrankverpakkingen. Voorbijgangers reageren vaak enthousiast: wat goed dat jullie dit doen! Of ze vertellen dat ze zelf ook zwerfafval opruimen. Met een frisse neus en zakken vol rommel kwamen we langzamerhand weer terug bij de Santhorst. Daar deden we het afval in de ondergrondse containers. Zo begonnen we het weekend fris en opgeruimd. In het Leiderdorps Weekblad is er ook aandacht voor de nieuwe zaterdaggroep.

Foto: J.P. Kranenburg


27 NOVEMBER 2019: STRAATJUTTERS KRIJGEN BIJDRAGE UIT WENSENFONDS

De Straatjutters Leiderdorp zijn uitgenodigd voor de Avond van Leiderdorp. Het is een verrassing waarom precies, maar het lijkt alsof we in het zonnetje gezet zullen worden. Er gaat een flinke delegatie naartoe. Op de avond zelf blijkt dat burgemeester Laila Driessen ons heeft voorgedragen voor een bijdrage uit het Wensenfonds, omdat ze vindt dat we zulk goed werk doen. Ans Hogenboom staat op het podium met de hele delegatie in de bekende Straatjuttershesjes en neemt namens de Straatjutters de cheque van € 500 in ontvangst. Daar komt zeker een goede bestemming voor!

Foto: J.P. Kranenburg


16 NOVEMBER 2019: STRAATJUTTERS LEIDERDORP 1 JAAR

Vandaag exact een jaar geleden gingen de Straatjutters Leiderdorp voor het eerst met een groepje zwerfafval opruimen. Het startpunt was de MacDonald's. Daarna is de groep vrijwilligers flink gegroeid en hebben we in alle wijken wel een keer ons rondje gelopen. Op 14 november het 1-jarig bestaan gevierd in en met dank aan de Hollandsche Tuyn. Bedankt voor de gezellige borrel! Helaas kon niet iedereen erbij zijn, In het Leiderdorps Weekblad staat een leuk artikel met foto.

Foto: J.P. Kranenburg