24 oktober 2022:

Regelmatig is er overleg met de gemeente en andere partijen om bewustwording te krijgen en samenwerking te stimuleren. Zomaar wat voorbeelden:

* peukenactie, samen met het Alrijne Ziekenhuis, is doorlopend. Binnenkort ook start bij Leythenrode.

* elk kwartaal wordt de peukenbak omgedraaid. Plan is ook om een peukenstofzuiger aan te schaffen.

* halverwege oktober is er opgeruimd bij KFC/La Place/McDonalds. Uiteraard wordt er ook door de bedrijven zelf opgeruimd, maar dat is niet voldoende. Samenwerking met GR8 is gestart. 

* gesprekken met medewerker van Handhaving.

* halfjaarlijkse gesprekken met de gemeente. Bijvoorbeeld over het maaibeleid: voordat de middenberm van de Engelendaal gemaaid wordt, laat ons eerst het afval er uit halen. Bij eerdere actie 15 zakken gevuld!

 

 

16 november bestaan we 4 jaar!!!!

Erg leuk: we krijgen op die dag een lunch aangeboden door De Baanderij/Unity!! 

STRAATJUTTERS WINNEN VRIJWILLIGERSPRIJS - VIERDE PLEK!


STRAATJUTTERS DOEN MEE AAN ACTIE "MISSION MARS"

De ’Zwerfinator’ Dirk Groot en ’Plastic Soup Surfer’ Merijn Tinga zijn naast de actie tegen plastic in vuurwerk gestart met een actie tegen de plastic verpakking van chocoladerepen van het concern Mars. Het gaat o.a. om de verpakkingen van o.a Bounty, Milka, m&m, Snickers, Milky Way, Maltesers, Celebrations. De bedoeling is natuurlijk dat Mars zijn verantwoordelijkheid neemt en verpakkingen gaat maken zonder plastic.
De Straatjutters doen mee. We gaan de onderweg gevonden wikkels zoveel mogelijk apart houden en fotograferen in de app Plastic Avengers.
De foto,s gaan gebruikt worden om op Mars af te stappen en om oplossingen te vragen ..... want Mars staat op plek zes van meest gevonden zwerfafval!
Daarna kunnen de wikkels in de grote buis gedaan worden, die in de hal van het leiderdorpse gemeentehuis staat.
Uiteraard mogen alle inwoners van Leiderdorp meehelpen.|
Ook de wegwerpmondkapjes waar plastic in zit mogen op de Plastic Avengers app gefotografeerd worden.

Voor meer info, zie de informatie hierover op Youtube en klik hier.

Foto: J.P. Kranenburg

VRIJDAG 12 JUNI GAAN DE STRAATJUTTERS WEER BEGINNEN!

 


25 JANUARI: STRAATJUTTERS NU OOK OP ZATERDAG AC
TIEF

Een primeur: de zaterdag is toegevoegd aan onze agenda. Op deze manier kunnen ook mensen meedoen voor wie de vrijdagmorgen niet goed uitkomt. De zaterdaggroep richt zich vooral op de Vogelwijk. Ook mensen uit andere wijken kunnen meedoen. We zijn gestart vanaf het Milieu-educatief Centrum (MEC) in de Sterrentuin. Met ongeveer 10 deelnemers zwermden we de wijk in. Er wordt nog steeds veel vuurwerkafval gevonden en de gebruikelijke peuken en frisdrankverpakkingen. Voorbijgangers reageren vaak enthousiast: wat goed dat jullie dit doen! Of ze vertellen dat ze zelf ook zwerfafval opruimen. Met een frisse neus en zakken vol rommel kwamen we langzamerhand weer terug bij de Santhorst. Daar deden we het afval in de ondergrondse containers. Zo begonnen we het weekend fris en opgeruimd. In het Leiderdorps Weekblad is er ook aandacht voor de nieuwe zaterdaggroep.

Foto: J.P. Kranenburg


27 NOVEMBER 2019: STRAATJUTTERS KRIJGEN BIJDRAGE UIT WENSENFONDS

De Straatjutters Leiderdorp zijn uitgenodigd voor de Avond van Leiderdorp. Het is een verrassing waarom precies, maar het lijkt alsof we in het zonnetje gezet zullen worden. Er gaat een flinke delegatie naartoe. Op de avond zelf blijkt dat burgemeester Laila Driessen ons heeft voorgedragen voor een bijdrage uit het Wensenfonds, omdat ze vindt dat we zulk goed werk doen. Ans Hogenboom staat op het podium met de hele delegatie in de bekende Straatjuttershesjes en neemt namens de Straatjutters de cheque van € 500 in ontvangst. Daar komt zeker een goede bestemming voor!

Foto: J.P. Kranenburg


16 NOVEMBER 2019: STRAATJUTTERS LEIDERDORP 1 JAAR

Vandaag exact een jaar geleden gingen de Straatjutters Leiderdorp voor het eerst met een groepje zwerfafval opruimen. Het startpunt was de MacDonald's. Daarna is de groep vrijwilligers flink gegroeid en hebben we in alle wijken wel een keer ons rondje gelopen. Op 14 november het 1-jarig bestaan gevierd in en met dank aan de Hollandsche Tuyn. Bedankt voor de gezellige borrel! Helaas kon niet iedereen erbij zijn, In het Leiderdorps Weekblad staat een leuk artikel met foto.

Foto: J.P. Kranenburg